Radna terapija - Fizikalna terapija, rehabilitacija i masaža - GBB Concept Split i Zagreb

Neuropsihološka procjena

Poteškoće u pamćenju i pažnji, poremećaji orijentacije i izvršnih funkcija samo su neki od simptoma koji se utvrđuju neuropsihološkom procjenom. Drugim riječima, ona predstavlja procjenu funkcioniranja mozga. Ozljede mozga i živčanog sustava mogu utjecati na način ponašanja, razmišljanja i osjećanja klijenta, a cilj neuropsihološke procjene je utvrditi oštećenja i ozbiljnost organskog poremećaja živčanog sustava. 

Neuropsihološka procjena uključivati će pregled za utvrđivanje područja oštećenja i njegove zahvaćene funkcije kako bi kroz radnu terapiju mogli raditi na njihovom poboljšanju ili kompenzaciji. 

Dijagnoze koje tretiramo:

  • Moždani udar te druge cerebrovaskularne bolesti mogu zahvatiti mišljenje, pamćenje i ostale moždane funkcije, a odražavaju se i na ponašanje. Neuropsihološkom procjenom utvrđujemo stupanj oštećenja i zahvaćene funkcije. 
  • Upalne bolesti mozga (encefalitis);
  • Traumatske ozljede glave i mozga koje se odražavaju na različite moždane funkcije. Neuropsihološkom procjenom određujemo kako spomenute ozljede utječu na funkcije poput razmišljanja, zaključivanja i/Ili rješavanja problema i slično.
  • Neurodegenerativne bolesti pri čemu ističemo Parkinsonovu te Alzheimerovu bolest koje mogu uzrokovati kognitivne smetnje (pamćenje, fluentnost govora, psihomotorička brzina te osobnost i druge.). Neuropsiholog pomoću svojih instrumenata pomaže kod rane identifikacije Alzheimerove bolesti. 

 Neuropsihološka procjena pomaže dubljem razumijevanju vašeg kognitivnog stanja te uz radnu terapiju može povećati razinu kvalitete života.

Što je radna terapija?

Radna terapija je nova i moderna struka koja povezuje dijagnozu sa osobom i gleda kako se oštećenje odražava na svakodnevne aktivnosti (produktivnost - posao, briga o sebi i drugima, hobiji i slobodno vrijeme).

Cilj radne terapije je omogućiti klijentu maksimalnu samostalnost uz što višu razinu kvalitete života. U našoj poliklinici, u suradnji s neuropsihologom i fizioterapeutom, primjenjujemo radnu terapiju kod neuroloških oštećenja kako bi osigurali multidisciplinarni pristup.

Funkcije koje tretiramo radnom terapijom:

 • Pamćenje;
 • Pažnja;
 • Orijentacija;
 • Izvršne funkcije (započinjanje aktivnosti, rješavanje problema, samoregulacija, planiranje, donošenje odluka, svijest o sebi);
 • Vidno perceptivne komponente.

 

Kako izgleda terapijski proces koji uključuje neuropsihološku procjenu i radnu terapiju?

 1. Procjena neuropsihologa (50 min);
 2. 2 tjedna radne terapije (ukupno 4 terapije, 2x tjedno u razmacima 2-3 dana);
 3. Evaluacijska procjena neuropsihologa (30 min);
 4. Nastavak terapije sljedeća 2 tjedna (ukupno 4 terapije, 2x tjedno u razmacima 2-3 dana).

U terapijski proces može biti uključena i fizikalna terapije jer osim kognitivnih, odnosno moždanih funkcija, mogu biti prisutna i fizička oštećenja, a najčešća su pareza/slabost/ utrnulost ruke i/ili noge. 

Naruči se na neuropsihološku procjenu i radnu terapiju!