loading
Fizikalna terapija i rehabilitacija - GBB Concept Split i Zagreb

Prilikom operacije dojki zbog raka ili mastektomije, često se uklanjaju obližnji limfni čvorovi, što ometa protok limfe i može dovesti do oticanja – limfedema.

Kada se uklanjaju neki ili svi limfni čvorovi ispod ruke, osoba je izložena većem riziku od limfedema do kraja života. Često se tijekom liječenja raka dojke neki ili svi limfni čvorovi ispod ruke liječe zračenjem što uzrokuje ožiljke i blokade koje povećavaju rizik od limfedema. Može se pojaviti odmah nakon operacije ili zračenja, ali i mjesecima te godinama kasnije.

Limfedem uzrokuje osjet nelagodeometa tjelesnu funkciju i umanjuje kvalitetu života.

Rani simptomi limfedema su:

  • Smanjenje funkcije ruke;
  • Osjećaj težine u ruci ili slabosti ruke;
  • Blago oticanje koje nestaje nakon što se ruka podigne.

U ovoj ranoj fazi limfedem se može izliječiti, međutim, često je neprepoznat. Ako se ne liječi, limfedem može napredovati do stadija u kojem nastaju promjene koje više nije moguće izliječiti – izraziti otok ruke koji se ne povlači.

TERAPIJA

Uz limfnu drenažu, kod klijentica koja dolaze nakon operacije dojke ili mastektomije, provodimo i MSTR tehniku tretiranja ožiljaka koja pomaže u obnavljanju protoka krvi u tretiranom području ožiljka, vidno ga smanjuje i vraća osjet!

Kako bi terapiju kompletno zaokružili, uz tretiranje ožiljaka i limfnu drenažu, naglasak stavljamo i na ciljane terapijske vježbe kojima vraćamo puni opseg pokreta!

Ako ste imali operaciju dojke, ili bilo kakvu drugu operaciju u kojoj su skidani limfni čvorovi, krenite s limfnom drenažom kako bi tretirali i prevenirali moguće komplikacije!

 

Naruči se na fizikalnu terapiju bez liste čekanja!

Paketi od 10, 20 ili 30 terapija

U našoj poliklinici iskoristi mogućnost obročnog plaćanja paketa fizikalne terapije i R1 računa!

#NijeLuksuz

Call Now Button
×